ups_leftturn_01

UPS kamioni nikada ne skreću lijevo

By in Razonoda on 12/04/2014

E-mail i SMS poruke možda su zamijenili obična pisma, no ipak postoje stvari koje jednostavno ne možete poslati elektronski.

Dok je Internet možda ubio rukom pisano pismo, sve online trgovine su povećale potražnju za isporuku paketa. U interesu štednje novca i očuvanja zelenog imidža, tvrtke za dostavu su usvojile neke nove politike. Na primjer, UPS dostavni kamioni nikada ne skreću lijevo! Ne, nije šala, UPS-ovi vozači su upozoreni da ne skreću lijevo ni pod koju cijenu. Zvuči smiješno, no smanjeni troškovi goriva (a time i emisija ugljika) nisu šala.

Prije nekoliko godina UPSovi inženjeri su počeli pažljivije proučavati metode koje su vozači koristili za isporuku pošiljki. Htjeli su smisliti optimalnu rutu za dostavu koja će povećati učinkovitost, smanjiti potrošnju goriva i ranije vratiti vozače u sjedište.

Po nekim istraživanjima, primijetili su da UPS vozači kamiona izgube puno vremena (i goriva) sjedeći na raskrižjima i čekajući priliku da skrenu lijevo. Pa su došli do jednostavnog pravila: smanjiti ili čak potpuno ukinuti skretanje ulijevo. A rezultati su impresivni. Od 2004. Godine UPS je uštedio oko 10 milijuna galona goriva (oko 37 354 000 litre). Emisija ugljika je smanjena za 100 000 metričkih tona – što je ekvivalentno uklanjanju oko 5 300 automobila s ceste za cijelu godinu.

Možda mislite da izbjegavanje lijevog skretanja znači odstupanje od direktne rute, stoga odgađa i vrijeme isporuke i troši više goriva, ali se to ne događa.

 

izvor: www.huhmagazine.co.uk

Comments are closed.